Falcon Plaza

Moet ik nu betalen voor plastic bakjes?

Sinds 1 juli 2023 moet je extra betalen voor je plastic bakjes en bekers die je meekrijgt bij een restaurant. Of dat nu gaat om een bakje met friet of drinken: als er plastic in verwerkt zit, dan moet het bedrijf hier een toeslag voor vragen. En dat roept bij veel mensen nog steeds vragen op. In dit artikel geven we daarom een antwoord op een aantal veelgestelde vragen over de regels die zijn ingevoerd.

Waarom moeten we betalen voor plastic bakjes?

De belangrijkste reden voor het invoeren van de nieuwe regels is de grote toename van het zwerfafval. Plastic veroorzaakt veel afval en vaak komt het ook nog eens op straat of in de bosjes terecht. Binnen Europa zijn daarom de zogeheten ’Single Use Plastics’ maatregelen ingevoerd en binnen Nederland zijn deze verder doorgevoerd. 

Wanneer moet je betalen voor een plastic beker of bakje?

Het gaat om alle bekers en bakjes waarin plastic verwerkt zit die bedoeld zijn voor eenmalig gebruik en die voorheen gratis weggegeven werden. Denk hierbij ook aan koffiebekers met een laagje plastic om deze lekvrij te maken. Daarnaast geldt het ook voor bekers en bakjes van bioplastic. De regels gelden niet voor zakjes en wikkels zoals een frietzak of plastic wikkel om een broodje. En de regels gelden uiteraard niet voor bekers en bakjes die van andere materialen dan plastic gemaakt zijn.  

Hoeveel moet ik betalen voor een plastic beker of bakje?

De overheid heeft richtprijzen opgesteld: 25 cent voor een beker, 50 cent voor maaltijdverpakkingen en 5 cent per portieverpakkingen. Dit is echter een advies en het restaurant mag de uiteindelijke toeslag zelf bepalen. Deze toeslag moet wel apart op de rekening vermeld worden.

Wat zijn de mogelijkheden voor restaurants om op deze regels in te spelen?

Voor de eigenaren van restaurants kan het een uitdaging zijn om in te spelen op de nieuwe regels. Maar, naast het vragen van een toeslag voor de beker die eerst gratis was, zijn er nog meer mogelijkheden om met de nieuwe wetgeving om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan het verstrekken van harde plastic bekers met opdruk die vaker gebruikt kunnen worden. Hier moet alsnog een toeslag voor gevraagd worden, maar de klant kan deze beker vaker gebruiken én zorgt meteen voor extra zichtbaarheid van het logo. Er zijn ook restaurants die de bezoekers zelf hun bakje of beker mee laten nemen en laten vullen. En natuurlijk kun je ook kiezen voor bekers en bakjes van andere materialen.  

Zo weet je in ieder geval meer over de regels rond de wegwerpbekers en -bakjes. De overheid geeft nog meer specifieke informatie over de regels voor de horeca op Minderwegwerpplastic.nl