Falcon Plaza

Wat is catering precies?

Ook catering is een onderdeel van horeca, maar door de tijd heen zijn er andere meningen geweest over de betekenis van catering. Doordat er zoveel verschillende meningen zijn over catering, is de echte betekenis van catering vervaagd. In deze blog vertel ik je wat catering precies is.

Oorsprong

De term catering komt natuurlijk uit het Engels, waar het werkwoord ‘to cater for’ het volgende betekent: ‘voorzien’ en/of ‘leveren aan’. In het Nederlands definiëren wij deze termen als ‘het verzorgen van de maaltijd’, ‘maaltijdvoorziening’ of ‘het leveren en verzorgen van maaltijden voor feesten, evenementen en eventueel bedrijven’. Het eten voor de catering wordt veelal bereid in grootkeukens. 

De verschillende soorten catering

Er is niet maar één soort catering, want er wordt catering gedaan in veel verschillende branches. Catering wordt niet alleen maar gedaan bij feesten en evenementen, maar ook bij andere zaken. Zo heb je bedrijvencatering, waarbij catering wordt verzorgd binnen de bedrijven. Daarnaast heb je institutionele catering en dat is catering binnen een instituut. Zo wordt bijvoorbeeld in een gevangenis catering verzorgd, maar ook binnen ziekenhuizen. Alle maaltijden worden door de cateraar verzorgd. Ook is er nog schoolcatering. De naam geeft het hier al aan: er wordt catering verzorgd bij scholen. Dit kan dus de catering zijn voor speciale ontbijtgelegenheden, zoals het paasontbijt. Dan is er nog inflightcatering. Deze catering zullen de meesten wel hebben meegemaakt, dat is namelijk de catering tijdens vluchten. Bij korte vluchten zal dit bestaan uit een broodje, of een snack, en wat drinken en bij langeafstandsvluchten zal dit bestaan uit snacks, drankjes en de maaltijden. Op langeafstandsvluchten is het meestal ook mogelijk om je eigen drinken te pakken bij de stewards en stewardessen. Publiekscatering is catering bij plekken waar publiek aanwezig is, zoals bijvoorbeeld bij een voetbalstadion of festivals. VIP-catering kan ook op deze plekken gebeuren, maar dat is vaak op de VIP-plekken zoals bijvoorbeeld een skybox. Catering op eigen locaties kan ook verzorgd worden. Zo kan er bijvoorbeeld catering geregeld worden voor een feest op eigen locatie of voor een bruiloft in eigen woning. Naast catering op eigen locatie kan er natuurlijk catering verzorgd worden op verschillende willekeurige locaties, want elke plek kan omgebouwd worden tot een feestplek. Ook wordt er veel catering geleverd aan cast, crew en artiesten en dit wordt dan ook cast-, crew- en artiestencatering genoemd. Als laatste is er ook nog actiecatering, waarbij de catering verzorgd wordt voor een speciale actie, zoals bijvoorbeeld een evenement voor goede doelen.