Falcon Plaza

Het verschil tussen een bistro, brasserie, café en grand café

In het horecawereldje worden heel veel verschillende termen gebruikt om een zaak te beschrijven, maar wat betekenen al deze termen nou? Waarin verschillen deze zaken van elkaar? Je bent niet de enige met de vraag. In dit artikel vertel ik je over het verschil tussen een bistro, brasserie, café en grand café. 

Bistro

Een bistro wordt ook wel een eetcafé genoemd. Het is eigenlijk een restaurant, maar dan met een bar. Het is een informele setting waar je zowel een drankje kan doen als een maaltijd eten. De bistro is een Russische term: ‘Bystrò’, wat ‘snel’ betekent. Het grappige is dat het concept door de Fransen eindelijk werd ingevoerd in 1815. Bistro’s hebben redelijk standaard voedsel op het menu staan, waaronder: escargots, uiensoep, crème brûlée en steak tartare.

Brasserie

Een brasserie en een bistro verschillen niet heel veel van elkaar: je kunt in beide gelegenheden relaxed eten. Toch zijn er wel een aantal verschillen. In een brasserie kun je de hele dag, tot laat in de avond, terecht om te eten. Ook al kun je hier de hele dag terecht om te eten, meestal ga je hierheen voor een hapje en een drankje en niet per sé voor een hele maaltijd. De gerechten die geserveerd worden in een brassiere, als je er heen gaat voor een maaltijd, zijn over het algemeen hetzelfde als in een bistro, waarbij er vaak ook wat luxere gerechten op het menu staan. Een brasserie komt van oorsprong uit de Elzas en het komt van het Duitse woordje ‘Brauhaus’. Een Brauhaus is een brouwerij mèt een café, waar je het gebrouwen bier ter plekke kon nuttigen. 

Café

Waar vroeger een café gewoon een koffiehuis was, is dat tegenwoordig natuurlijk niet meer het geval. Tegenwoordig gaan mensen vooral naar het café om een aantal drankjes te nuttigen. We gaan vaak niet naar het café voor de drankjes alleen, maar vaak bestellen mensen er ook hapjes bij: bittergarnituur, een kaasplankje, worst en nootjes. 

Grand café

Een café is natuurlijk een plek waar veel mensen schaamteloos dronken worden, maar in een grand café is dat veel minder op zijn plaats. Een grand café heeft namelijk meer stijl dan een café. Een grand café is ook voor overdag en in de avonden en dus niet, zoals een café, in de nachten. Je kunt in een grand café overdag of in de avonden genieten van een koffietje met gebak (een grand café heeft namelijk veel meer soorten gebak dan een normaal café) of genieten van een drankje.